Dansekonsert: - Polsdansen... det e bærre ovla det


«Polsdansen, det e bærre ovla det». Slik skal Ellev Indahl sr. - «Ellev Kårengji» (1855 - 1927) ha beskrevet det å spelle polsdans. «Ovla» er et gammelt dialektord fra Verdal og Levanger, og kan i denne sammenhengen tolkes som «å være hardhendt». En videre betydning kan være at når du spiller polsdans, da skal du gi alt. Uttrykket har gitt navn til ei ny plate som fiolspelleren Marit Vestrum står bak - "OVLA - slåtter fra Levanger og Verdal". 

Marit er nå klar for å ta den innspilte musikken ut på vegen og tilbyr nå konserten "Polsdansen... det e bærre ovla det!" Dette er tradisjonell danse- og festmusikk som fortsatt fenger dagens mennesker. Det er derfor mest naturlig å presentere musikken i form av en dansekonsert med noen innslag av slåtter som kan lyttes til. Med seg har Marit danserne Helge Venås Flægstad og Marit Stranden som på starten av konserten viser spenningen og flyten mellom det gamle polsdansspellet og den tradisjonelle dansen som hører til. Den eldre polsdansen er energisk med en rytmisk kraft som driver danserne framover på golvet, og med finurlige detaljer som inspirerer til å leike seg i dansen. Etter hvert inviteres de som vil av publikum til å være med å danse. Det vil også være mulighet å booke et lynkurs i pols fra Innherred med Helge og Marit i forkant av konserten om man ønsker det.


Marit Vestrum er oppvokst i en musikkfamilie i bygda Okkenhaug i Levanger, og faren hennes Johan Vestrum, er en aktiv fiolspellmann på Innherred. Gjennom Johan møtte hun slåttetradisjonen i Verdal og Levanger, og hun begynte lære fiolspell hos ham allerede som 6-åring. På plata «OVLA - slåtter fra Levanger og Verdal», får du høre musikk som Marit har lært etter spellmenn fra generasjonene før far Johan. Møter med spellmenn fra tidligere generasjoner og mange timers studier av arkivopptak og gamle notenedtegninger har inspirert og lokket Vestrum inn i et mangefasettert musikalsk univers. Hun har likevel vokst opp i en annen tid og delvis en annen kultur. Hun har også tatt steget inn i en instrumentaltradisjon som i stor grad har vært forvaltet av menn. Marit beskriver musikken sin slik:


"Min måte å spelle disse slåttene på er et resultat av alt dette, og derfor min egen. Forhåpentligvis har jeg likevel fanget opp noe av alvoret, lidenskapen og humoren jeg hører i denne musikken – og for meg beskriver utrykket «Ovla» dette godt. Jeg har derfor valgt å kalle utgivelsen nettopp det – Ovla"


Les mer om plateutgivelsen her: https://www.maritvestrum.com/nyheter/ovla-sl%C3%A5tter-fra-levanger-og-verdal

Lytt til plata her:

Spotify: https://open.spotify.com/album/0rDa76jPe8XfoAxwxAd4DS?si=NsDmjWDJQniEHQ3o7TLfAQ 

Tidal: https://tidal.com/browse/album/396464572?u 

Youtube: https://youtu.be/5l64KtVOQ5w?feature=shared


Dansere:

Helge Venås Flægstad fra Steinkjer, han har vokst opp i et miljø og en familie hvor han har danset siden han var barn. Som voksen studerte han Norsk folkelig dans ved NTNU med fordypning i Innherredspols, og han har vært mye brukt som instruktør, blant annet ved Stiftinga Hilmar Alexandersen og i flere år ved BUL Nidaros i Trondheim. Helge speller også trekkspell, og er medlem i Søndre Trondhjems spellmannslag.

Marit Stranden er bosatt på Levanger. Også hun har danset hele livet. Hun har instruktørutdanning fra Noregs ungdomslag, og har vært instruktør både i Agder og Trøndelag. Pols fra Innherred har hun lært gjennom BUL Nidaros i samarbeid med Kari Margrete Okstad ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans, hvor de på 90-tallet arbeidet med utvikling av danseteknikk gjennom studier av arkivdans. Stranden har også vært underviser og undervisningsleder ved folkedansutdanninga, og direktør ved Norsk senter for folkemusikk og folkedans. Marit arbeider i dag som Daglig leder for Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg på Universitet Nord på Røstad.


Diverse informasjon:

Rom og utstyr: Dansekonserten trenger lite utstyr, og kan formidles både i små rom og store rom, og på små og store scener. Fiolspellet kan gjennomføres akustisk om størrelse og klang i rommet passer for det. På større scener er det nødvendig med oppmikking både av fiolen og praten. Marit har tilgang til egen DPA-mikrofon. Det er viktig at det er plass til å danse for alle som vil det, samtidig som det må være mulig å sitte for de som ikke vil delta i dansen. 

Kostnader: Det er søkt støtte til en lanseringsturne som det ikke er kommet svar på enda, så ta kontakt for å diskutere pris. 

En grunnkostnad følger satsene til Creo er: 

Honorar dansekonsert: 5500 x 3 = 16500 

Honorar lynkurs på ca 1 time: 2000 x 3 = 6000 

Reise og overnatting kommer i tillegg og kostnad avhenger av om vi får til en turné hvor flere kan dele på reise-kostnadene. Marit Straden fra Levanger, Helge fra Trondheim og Marit Vestrum fra Oslo.